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February 21, 2019 
Lawrence Siegel, Esq. 
101 Lucas Valley Road 
Suite 265 
San Rafael, California 94903 

Dear Mr. Siegel: 

This letter is in response to your electronic mail (email) correspondence to Lisa Pagano in the 
Office of Special Education Programs. You asked a series of questions regarding a child with a 
disability who transfers to a new local educational agency (LEA) during the summer. 
Specifically, you ask whether the new LEA is required to hold an individualized education 
program (IEP) Team meeting prior to the start of the school year in the following scenario — 

 
• A child goes to a new LEA and is also moving to a new educational level, e.g., K-8 to 

high school where the programs/options are likely entirely different from the child’s 
previous program and IEP. In short, in many, if not all cases, the high school LEA district 
cannot implement the old IEP. 

• The new LEA refuses to hold an IEP or informal discussions before the new year starts, 
which means the new IEP/program will not be offered until sometime after school starts. 

We note that section 607(d) of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) prohibits 
the Secretary from issuing policy letters or other statements that establish a rule that is required 
for compliance with, and eligibility under, IDEA without following the rulemaking requirements 
of section 553 of the Administrative Procedure Act. Therefore, based on the requirements of 
IDEA section 607(e), this response is provided as informal guidance and is not legally binding. 
This response represents an interpretation by the Department of the requirements of IDEA in the 
context of the specific facts presented, and does not establish a policy or rule that would apply in 
all circumstances. 

IDEA includes specific requirements for IEPs for children who transfer public agencies within 
the same school year. If a child with a disability, who had an IEP that was in effect in a previous 
public agency in the same State, transfers to a new public agency in the same State, and enrolls 
in a new school within the same school year, the new public agency, in consultation with the 
parents, must provide a free appropriate public education to the child. This includes providing 
services comparable to those described in the child’s IEP from the previous public agency, until 
the new public agency either — 

(1) adopts the child’s IEP from the previous public agency; or 

(2) develops, adopts, and implements a new IEP that meets the applicable requirements in 
§§ 300.320 through 300.324. 20 U.S.C. § 1414(d)(2)(C); 34 C.F.R. § 300.323(f). 
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This provision does not specifically address a situation where a child with a disability transfers to 
a new public agency during the summer. However, IDEA also requires that at the beginning of 
each school year, each LEA, State educational agency, or other State agency, must have in effect, 
for each child with a disability in the agency’s jurisdiction, an IEP. 20 U.S.C. § 1414(d)(2)(A) 
and 34 C.F.R. § 300.323. Therefore, public agencies must ensure that an IEP is in effect at the 
beginning of the school year for children who move into a new public agency during the 
summer. How a public agency meets this requirement is a matter to be decided by each 
individual new public agency. 

If the parent requests that the new public agency convene the IEP Team prior to the start of the 
school year and the public agency refuses to do so, the agency must provide written notice to the 
parent of the refusal. The prior written notice must include, among other content, an explanation 
of why the agency determined that conducting the meeting is not necessary to ensure the 
provision of appropriate services to the student. 20 U.S.C. §§ 1415(b)(3) - (4) and 1415(c)(1); 
and 34 C.F.R. § 300.503. See Analysis of Comments and Changes accompanying the final IDEA 
Part B regulations. 71 FR 12406, 12476-12477, (March 12, 1999) available at: 
https://www.gpo.gov/fdsys/pkg/FR-1999-03-12/pdf/99-5754.pdf  

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Ms. Pagano at 202-245-7413 
or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Laurie VanderPloeg 
Director 
Office of Special Education Programs 
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