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Dear Ms. Olex: 

This letter responds to your electronic correspondence (email) to me regarding the Michigan 
Department of Education’s policy addressing transition assessments administered under the 
Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). Specifically, you asked whether parental 
consent is required prior to conducting “age appropriate transition assessments” referenced in the 
IDEA Part B transition services provisions.  

We note that section 607(d) of the IDEA prohibits the Secretary from issuing policy letters or 
other statements that establish a rule that is required for compliance with, and eligibility under, 
IDEA without following the rulemaking requirements of section 553 of the Administrative 
Procedure Act. Therefore, based on the requirements of IDEA section 607(e), this response is 
provided as informal guidance and is not legally binding. This response represents an 
interpretation by the Department of the requirements of IDEA in the context of the specific facts 
presented, and does not establish a policy or rule that would apply in all circumstances. 

In brief, while there is nothing in IDEA that would prevent a State from requiring parental 
consent for age appropriate transition assessments related to appropriate measurable 
postsecondary goals, it is the position of the Office of Special Education Programs that in 
general, IDEA does not require a public agency to obtain parental consent before conducting 
those assessments, unless the assessments are part of an initial evaluation or reevaluation.  Our 
explanation of relevant IDEA requirements follows.  

Under 34 C.F.R. § 300.320(b), beginning with the first individualized education program (IEP) 
to be in effect when a child turns 16, or younger if determined appropriate by the IEP Team, and 
updated annually thereafter, the IEP must include: (1) appropriate measurable postsecondary 
goals based on age appropriate transition assessments related to training, education, employment, 
and where appropriate, independent living skills; and (2) the transition services, including 
courses of study, needed to assist the child in reaching those goals. The term “evaluation,” under 
IDEA, means procedures used in accordance with 34 C.F.R. §§ 300.304 through 300.311 to 
determine whether a child has a disability and the nature and extent of the special education and 
related services that the child needs. Once a child has been fully evaluated for the first time 
in a State, a decision has been rendered that a child is eligible under IDEA, and the 
required services have been determined, any subsequent evaluation of a child to determine 
whether the child is a child with a disability and the nature and extent of special education 
and related services that the child needs would constitute a reevaluation. 20 U.S.C. § 1414(a)(2). 
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IDEA requires a public agency to obtain parental consent prior to conducting an initial 
evaluation or reevaluation. 20 U.S.C. §§ 1414(a)(1)(D)(i)(I) and 1414(c)(3) and 34 C.F.R. § 
300.300(a) and (c). Under 34 C.F.R. § 300.300(a)(1), a public agency proposing to conduct 
an initial evaluation to determine if a child qualifies as a child with a disability under 
34 C.F.R. § 300.8 must, after providing notice consistent with 34 C.F.R. §§ 300.503 and 
300.504, obtain informed consent, consistent with 34 C.F.R. § 300.9, from the parent of 
the child before conducting the evaluation. If the parent of a child enrolled in public school, 
or seeking to be enrolled in public school, does not provide consent for the initial evaluation, 
or the parent fails to respond to a request to provide consent, the public agency may, but 
is not required to, pursue the initial evaluation of the child by utilizing the IDEA 
procedural safeguards (including the mediation procedures under 34 C.F.R. § 300.506 
or the due process procedures under 34 C.F.R. §§ 300.507 through 300.516). See 20 U.S.C. 
§ 1414(a)(1)(D)(ii)(I) and 34 C.F.R. § 300.300(a)(3)(i). 

A public agency also must obtain informed parental consent, in accordance with 34 C.F.R. § 
300.300(a)(1), prior to conducting any reevaluation of a child with a disability. If the 
parent of a child who is enrolled or seeking to be enrolled in public school refuses to 
consent to the reevaluation, the public agency may, but is not required to, pursue the 
reevaluation by using the consent override procedures described in 34 C.F.R. § 
300.300(a)(3). Also, the informed parental consent to conduct a reevaluation need not be 
obtained if the public agency can demonstrate that it made reasonable efforts to obtain 
such consent and the child’s parent has failed to respond. See 20 U.S.C. § 1414(c)(3) and 34 
C.F.R. § 300.300(c)(1)-(2). Finally, parental consent is not required before reviewing existing 
evaluation data on the child as part of an evaluation or a reevaluation or administering a test or 
other evaluation that is administered to all children unless, before administration of that test or 
evaluation, consent is required of parents of all children. 34 C.F.R. § 300.300(d)(1). 

In your correspondence you state that the assessments at issue are competency-based transition 
assessments that are administered to all transition-aged students on a yearly basis, in order to 
develop postsecondary goals. If those assessments are administered to all students, both with and 
without disabilities, consistent with 34 C.F.R. § 300.300(d)(1)(ii), parental consent would not be 
required unless it is required before the administration of the assessment to all children. Further, 
we believe that generally, parental consent is not required prior to conducting an age appropriate 
transition assessment because the purpose of the assessment is to develop appropriate 
postsecondary IEP goals and not to determine whether a child has or continues to have a disability, 
and the nature and extent of the special education and related services that the child needs. If, 
however, the IEP Team determines that a reevaluation of the child is warranted in order to obtain 
additional data, based on the student’s educational or related services needs including improved 
academic achievement and functional performance, the public agency is required to obtain parental 
consent consistent with 34 C.F.R. § 300.300(c). See also 34 C.F.R. § 300.303(a)(1). Under 34 
C.F.R. § 300.300(d)(2), a State may require parental consent for other services and activities under 
Part B of IDEA if it ensures that each public agency in the State establishes and implements 
effective procedures to ensure that a parent’s refusal to consent does not result in a failure to 
provide the child with a free appropriate public education. Consequently, if a State chooses to 
require consent for transition assessments it would be required to inform its local educational 
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agencies and the Secretary of Education of this State-imposed requirement. 20 U.S.C. § 1407(a)(2) 
and 34 C.F.R. § 300.199(a)(2).  

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Ms. Pagano at 202-245-7413 
or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Laurie VanderPloeg 
Director 
Office of Special Education Programs 
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