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August 23, 2018 

REDACTED 

Dear XXXXXX: 

This letter responds to your electronic mail correspondence to Lisa Pagano, Policy Specialist in 
the Office of Special Education Programs (OSEP), U.S. Department of Education (Department). 
In that letter, you ask whether a public agency may limit the amount of time an independent 
evaluator is allotted to observe the child in the child’s educational setting when the evaluator is 
paid by the parent and not by the public agency. We regret the delay in responding. 

We note that section 607(d) of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA) prohibits 
the Secretary from issuing policy letters or other statements that establish a rule that is required 
for compliance with, and eligibility under, IDEA without following the rulemaking requirements 
of section 553 of the Administrative Procedure Act. Therefore, based on the requirements of 
IDEA section 607(e), this response is provided as informal guidance and is not legally binding. 
This response represents an interpretation by the Department of the requirements of IDEA in the 
context of the specific facts presented, and does not establish a policy or rule that would apply in 
all circumstances. 

In OSEP’s February 10, 2014 Letter to Savit, OSEP explained:  

The IDEA [Individuals with Disabilities Education Act] and its implementing 
regulations do not provide a general entitlement for third parties, including 
attorneys and educational advocates, to observe children in their current 
classrooms or proposed educational placements. The determination of which 
individuals may have access to classrooms may be addressed by State and/or 
local policy. See OSEP’s Letter to Mamas, dated May 26, 2004.1 

However, we also recognized in Letter to Savit that there are times when independent 
educational evaluators may need to have access to classrooms if the parents of a child with a 
disability invoke their right to an independent educational evaluation (IEE) of their child under 
20 U.S.C. §1415(b)(1) and the evaluation requires observing the child in the educational 
placement. 

Under 34 CFR §300.502(a)(3)(i), IEE means an evaluation conducted by a qualified evaluator 
who is not employed by the public agency responsible for the education of the child in question. 

                                                 
1 OSEP’s Letter to Mamas is available at: https://sites.ed.gov/idea/idea-files/policy-letter-may-26-2004-to-
education-law-center-staff-attorney-shari-a-mamas/ 
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Generally, the purpose of an evaluation under IDEA is to determine whether the child is a child 
with a disability, and in the case of a reevaluation, whether the child continues to have a 
disability, and the educational needs of the child. As noted above, depending on the individual 
needs of the child, an evaluation conducted in accordance with the procedures in 34 CFR 
§§300.304 through 300.311 may require observing the child in his or her educational placement. 
In determining whether a child has a specific learning disability, the public agency must ensure 
the child is observed in the child’s learning environment (including the regular classroom 
setting) to document the child’s academic performance and behavior in the areas of difficulty. 34 
CFR §300.310(a). 

If a parent disagrees with an evaluation obtained by the public agency, IDEA gives parents the 
right to obtain an IEE at private expense or at public expense (subject to certain conditions). An 
IEE obtained by a parent, at either public or private expense, must be considered by the public 
agency when determining the child’s continued eligibility for special education and related 
services or when determining the child’s educational needs if the IEE meets agency criteria. 34 
CFR §300.502(c)(1). Therefore, it would be inconsistent with the right of a parent to have an IEE 
considered by the public agency for a public agency to limit an independent evaluator’s access in 
a way that would deny the independent evaluator the ability to conduct an evaluation in a way 
that meets agency criteria. Such criteria would include the amount of time that the independent 
evaluator spends with the child. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Ms. Pagano at 202-245-7413 
or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Ruth E. Ryder 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 
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