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UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION 
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May 10, 2018 

Perry A. Zirkel, Ph.D., J.D. 
University Professor of Education and Law 
Lehigh University 
Department of Education and Human Services 
111 Research Drive 
Bethlehem, Pennsylvania 18015-4793 
 
Dear Dr. Zirkel:  
 
This letter is in response to your electronic mail (email) addressed to Melody Musgrove, former 
Director, Office of Special Education Programs (OSEP), U.S. Department of Education 
(Department), requesting clarification regarding the regulation in 34 CFR §300.309(b)(2). You 
have asked that OSEP clarify the requirements for evaluating a child suspected of having a 
specific learning disability (SLD) to determine whether the child is eligible to receive special 
education and related services under the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). 
Specifically, you asked, “[i]f, in a [S]tate that does not mandate [response to intervention] RTI as 
the approach for SLD identification, a district uses the severe discrepancy approach without 
collecting any RTI data, does the district meet this consideration requirement [in 34 CFR 
§300.309(b)(2)] by relying [on] a variety of other sources of evaluative information or, instead, 
must the district collect continuous progress monitoring data for consideration by the 
[individualized education program] IEP [T]eam?” We apologize for the delay in providing this 
response. 

We note that section 607(d) of IDEA prohibits the Secretary from issuing policy letters or other 
statements that establish a rule that is required for compliance with, and eligibility under, IDEA 
without following the rulemaking requirements of section 553 of the Administrative Procedure 
Act. Therefore, based on the requirements of IDEA section 607(e), this response is provided as 
informal guidance and is not legally binding. This response represents an interpretation by the 
Department of the requirements of IDEA in the context of the specific facts presented, and does 
not establish a policy or rule that would apply in all circumstances. 

As you are aware, States have discretion to allow their local educational agencies (LEAs) to use 
multiple methods for determining SLD eligibility, so long as the methods are consistent with 
IDEA Part B. Section 300.307(b) makes clear that LEAs must use the State criteria adopted 
pursuant to 34 CFR §300.307(a) in making SLD eligibility determinations. Under 34 CFR 
§300.307(a), States must adopt SLD eligibility criteria that are consistent with 34 CFR §300.309 
and that meet the minimum requirements prescribed in §300.307(a)(1), (2), and (3). Therefore, as 
long as the SLD eligibility criteria adopted by a State meet these minimum requirements, the 



State has the discretion to provide flexibility for its LEAs to use more than one method for 
determining SLD eligibility.1 

If a school district uses a severe discrepancy model for determining whether a child has an SLD, 
it is not required to implement an RTI process to meet the requirements of 34 CFR 
§300.309(b)(2). Rather, a school district can meet this requirement through the IDEA evaluation 
process or through formal assessments based on the regular instructional program. Specifically, 
34 CFR §300.309(b)(2) requires that the group making the SLD eligibility determination 
consider, as part of the evaluation described in 34 CFR §§300.304 through 300.306, data-based 
documentation of repeated assessments of achievement at reasonable intervals, reflecting formal 
assessment of student progress during instruction, which was provided to the child’s parents. 
This consideration is necessary to ensure that underachievement in a child suspected of having 
an SLD is not due to a lack of instruction in reading or math. 

If you have any further questions, please do not hesitate to contact Lisa Pagano at 202-245-7413 
or by email at Lisa.Pagano@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Ruth E. Ryder 
Acting Director 
Office of Special Education Programs 

 

 

                                                 
1 The Department states in the Analysis of Comments and Changes accompanying the final 2006 Part B regulations: 
“There is nothing in the Act that would require a State to use one model of identification to identify a child with an 
SLD. We do not believe the regulations should include such a requirement, because section 614(b)(6) of the Act 
indicates that some flexibility in the selection of models of identification by LEAs can be appropriate, if permitted 
by the State.” See 71 Fed. Reg. 46540, 46649 (August 14, 2006). Further, “State eligibility criteria [for SLD] must 
meet the requirements in §§300.307 through 300.111 and LEAs must use these State-adopted criteria. We believe 
that, although these provisions allow States some flexibility in how children with SLD are identified, the 
requirements in these provisions will ensure that SLD criteria do not vary substantially across States.” 71 Fed. Reg. 
46653. Also see OSEP’s August 15, 2007 Letter to Zirkel, available at 
https://sites.ed.gov/idea/files/idea/policy/speced/guid/idea/letters/2007-3/zirkel081507eval3q2007.pdf. 

mailto:Lisa.Pagano@ed.gov
https://sites.ed.gov/idea/files/idea/policy/speced/guid/idea/letters/2007-3/zirkel081507eval3q2007.pdf

