
November 23, 2015

Michael I. Inzelbuch, Esq. 

Santander Bank Building – 2
nd

 Floor

555 Madison Avenue 

Lakewood, New Jersey 08701 

Dear Mr. Inzelbuch: 

This is in response to your June 10, 2015 letter to me requesting guidance from the Office of 

Special Education Programs (OSEP) regarding the manner in which a local educational agency 

(LEA) may dedicate an amount of the LEA’s proportionate share of Federal funds required to be 

set aside to provide equitable services to eligible children with disabilities placed by their parents 

in private schools (proportionate share). Specifically, you ask whether an LEA may dedicate a 

portion of its proportionate share funds as a part of a settlement agreement without timely and 

meaningful consultation as required under 34 CFR §300.134 of the regulations implementing the 

Individuals with Disabilities Education Act (IDEA). 

Your letter indicates that an LEA placed a student in a private school as a means of providing 

special education and related services in accordance with the student’s individualized education 

program (IEP), but the parents initiated the due process procedures because of a dispute about 

the services provided to their child in the private school placement. Your letter also indicates that 

the LEA and the student have a proposed settlement agreement whereby the student would 

withdraw from the LEA and enroll directly in the private school as a parentally placed student, 

and the LEA would use a portion of their proportionate share to continue providing services. 

OSEP does not review or interpret settlement agreements, and therefore expresses no view as to 

the terms of this settlement agreement. In general, settlement agreements are enforced by courts. 

A settlement agreement reached through a mediation or resolution session may also be enforced 

through a voluntary mechanism established by a State educational agency, pursuant to 34 CFR 

§300.537, provided that use of the State mechanism does not deny or delay a party’s right to seek

enforcement of a settlement agreement in an appropriate State or Federal court. 

OSEP has previously provided guidance on the process for making decisions with respect to the 

services to be provided to eligible parentally placed private school children with disabilities. 

Specifically, we have stated that timely and meaningful consultation must occur before any 

decisions are made that will affect the participation of parentally placed children in Part B 

programs. See Question D-1 of the Questions and Answers on Serving Children with Disabilities 

Placed by Their Parents in Private Schools, April 2011 available at: 

http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C1%2C. Thus, 

decisions about services for parentally-placed students with disabilities and expenditure of Part B 

funds reserved for equitable services may not be made in advance or in the absence of timely and 

meaningful consultation. After the LEA has engaged in timely and meaningful consultation with 

representatives of private schools and representatives of parents of parentally placed private school 

children with disabilities, the LEA is responsible for making final decisions about all aspects of the 

services to be provided to parentally placed private school children with disabilities. 

http://idea.ed.gov/explore/view/p/%2Croot%2Cdynamic%2CQaCorner%2C1%2C
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See 34 CFR §300.137(b). If the LEA disagrees with the views of the private school officials on the 

provision of services or the types of services, whether provided directly or through a contract, the 

LEA must provide to the private school officials a written explanation of the reasons why the LEA 

chose not to accept the recommendations of the private school officials. See 34 CFR §300.134(e). 

Therefore, it would be inconsistent with the IDEA for an LEA unilaterally to dedicate a portion 

of its proportionate share funds to carry out the terms of a settlement agreement regarding the 

provision of services to a particular student with a disability without complying with the 

consultation requirements of 34 CFR §300.134. 

Based on section 607(e) of the IDEA, we are informing you that our response is provided as 

informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S. 

Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented. 

If you have questions, please do not hesitate to contact Jennifer Wolfsheimer, at 202-245-6090 or 

by email at Jennifer.Wolfsheimer@ed.gov. 

Sincerely, 

/s/ 

Melody Musgrove, Ed.D. 

Director 

Office of Special Education Programs  


