""-’l.n‘-‘ =

TN
L )
“ l!?,',.ﬂ'r[ ‘\\',!.‘,i, '5

UNITED STATES DEPARTMENT OF EDUCATION

OFFICE OF SPECIAL EDUCATION AND REHABILITATIVE SERVICES
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SEF -5 2007

Edward J. Sarzynski, Esq.

Hogan, Sarzynski, Lynch, Surowka and DeWind, LLP
P.O. Box 660

Binghamton, NY 13902-0660

Dear Mr. Sarzynski:

This letter is in response to your letter dated May 15, 2007 to Dr. Michael Slade of my office,
requesting additional response to your letter dated April 18, 2006. In your April 18, 2006 letter
you request the opinion of the Office of Special Education Programs (OSEP) regarding whether,
under Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (IDEA), a parent’s written
consent 1s required for all evaluations that are not standardized tests administered to all students.
You also state that the New York State Education Department has taken the position that a
parent’s wrilten consent is necessary if a functional behavioral assessment is an evaluation.

IDEA and 34 CFR §300.300 of the final Part B regulations implementing the 2004
reauthorization of IDEA require a public agency to obtain parental consent prior to conducting
an initial evaluation or reevaluation.

Under 34 CFR §300.300(a)(1), a public agency proposing to conduct an initial evaluation to
determine if a child qualifies as a child with a disability under 34 CFR §300.8 must, after
providing notice consistent with 34 CFR §§300.503 and 300.504, obtain informed consent,
consistent with 34 CFR §300.9, from the parent of the child before conducting the evaluation. If
the parent of a child enrolled in public school, or seeking to be enrolled in public school, does
not provide consent for the initial evaluation, or the parent fails to respond to a request to provide
consent, the public agency may, but is not required to, pursue the initial evaluation of the child
by utilizing the procedural safeguards in subpart E of Part 300 (including the mediation
procedures under 34 CFR §300.506 or the due process procedures under 34 CFR §§300.507
through 300.516). Sce 34 CFR §300.300(a)(3)(i).

A public agency must also obtain informed parental consent, in accordance with 34 CFR
§300.300(a)(1), prior to conducting any reevaluation of a child with a disability. If the parent
refuses to consent to the reevaluation, the public agency may, but is not required to, pursue the
reevaluation by using the consent override procedures described in 34 CFR §300.300(a)(3).
Also, the informed parental consent to conduct a reevaluation need not be obtained if the public
agency can demonstrate that it made reasonable efforts to obtain such consent; and the child’s
parent has failed to respond. See 34 CFR §300.300(c)(1)-(2).

400 MARYLAND AVE., S.W., WASHINGTON, D.C. 20202
www.ed.gov

Our mission is to ensure equal access to education and to promote educational excellence throughout the Nation.



_ Page 2 - Edward J. Sarzynski, Esq.

Written parental consent, consistent with 34 CFR §300.300(a) and (b), is required for any
evaluation that is conducted in accordance with 34 CFR §§300.304 through 300.311 to
determine whether a child has a disability and the nature and extent of the special education and
related services that the child needs. See 34 CFR §300.15. An initial evaluation of a child is
the first completed assessment of a child to determine if he or she has a disability under IDEA,
and the nature and extent of special education and related services required. Once a child has
been fully evaluated the first time in a State, a decision has been rendered that a child is eligible
under IDEA, and the required services have been determined, any subsequent evaluation of a
child to determine whether the child is a child with a disability and the nature and extent of
special education and related services that the child needs would constitute a reevaluation.

A public agency is not required to obtain parental consent before reviewing existing data as part
of an evaluation or a reevaluation, or administering a test or other evaluation that is administered
to all children unless, before administration of that test or evaluation, consent is required of
parents of all children. See 34 CFR §300.300(d)(1). In addition, the screening of a student by a
teacher or specialist to determine appropriate instructional strategies for curriculum
implementation shall not be considered to be an evaluation for eligibility for special education
and related services, and therefore could occur without obtaining informed parental consent for
the screening. See 34 CFR §300.300(d)(1).

Evaluations of student progress occur as a regular part of instruction for all students in all
schools. If such evaluations are designed to assess whether the child has mastered the
information in, for example, chapter 10 of the social studies text, and are the same or similar to
such evaluations for all children studying chapter 10 of the social studies text, parental consent
would not be required for such an evaluation. If, however, the evaluation is specific to an
individual child and is, as you indicated in your letter, “...crucial to determining a child’s
continuing eligibility for services or changes in those services,” OSEP believes such evaluations
fall under the provisions of 34 CFR §300.15 and require parental consent under the provisions of
34 CFR §300.300(a) and (c).

OSEP’s letter to Dr. Kris Christiansen, dated February 9, 2007, and attached to this letter,
specifically addressed the issue of parental consent for functional behavioral assessments
(FBAs). As stated in that letter, if an FBA is being conducted for the purpose of determining
whether the positive behavioral interventions and supports set out in the current individualized
education program (IEP) for a particular child with a disability would be effective in enabling the
child to make progress toward the child’s IEP goals/objectives, or to determine whether the
behavioral component of the child’s IEP would need to be revised, OSEP believes that the FBA
would be considered a reevaluation under Part B for which parental consent would be required
under 34 CFR §300.300(c). However, if the FBA is intended to assess the effectiveness of
behavioral interventions in the school as a whole, the parental consent requirements in 34 CFR
§300.300(a) and (c) generally would not be applicable to such an FBA because it would not be
focused on the educational and behavioral needs of an individual child.

Based on section 607(e) of IDEA, we are informing you that our response is provided as
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S.
Department of Education of IDEA in the context of the specific facts presented.
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We hope this provides the clarification you requested. If you have further questions on this
matter, please contact Deborah Morrow, of my staff, at 202-245-7456.

Sincerely,

ﬂM}.M

Patricia J. Guard

Acting Director

Office of Special Education
Programs

Enclosure

cc: Dr. Rebecca Cort



Dated February 9, 2007

Dr. Kris Christiansen

Assistant Superintendent of Special Education and Related Services
Washoe County School District, Student Support Services

P.O. Box 30425

Reno, Nevada 89520-3425

Dear Dr. Christiansen:

Thank you for your recent letter to the Office of Special Education Programs (OSEP) in which
you forwarded to my attention a letter submitted initially to this office dated May 10, 2005. I
apologize for the delay in responding. You are asking for clarification under Part B of the
Individuals with Disabilities Education Act (Part B) regarding whether a Functional Behavior
Assessment (FBA) always triggers the procedural safeguards applicable to an evaluation or
an independent educational evaluation (IEE) and whether parent consent is required prior to
conducting an FBA. '

In your May 10, 2005 letter, you reference an OSEP letter to Montana attorney Jennifer L.
Scheinz dated June 7, 2000, in which OSEP responded, based on the situation posed by Ms.
Scheinz’s query, that an FBA conducted subsequent to the initial evaluation was a reevaluation,
and that a parent was entitled to an IEE under applicable regulations if the parent disagreed with
the child’s FBA. On the other hand, you point out that the clarification provided in OSEP’s 22nd
Annual Report to Congress on the Implementation of the IDEA and in Technical Assistance
Guide #1, suggests that an FBA is a teaching methodology, which requires ongoing data
collection to determine the effectiveness and efficiency of the behavior support plan.” See OSEP
Center on Positive Behavioral Interventions and Supports, Applying Positive Behavioral Supports
and Functional Behavioral Assessments in Schools, 9, 17 (1999).”

Your May 10, 2005 letter also makes reference to the U.S. Supreme Court’s decision in Chevron
U.S.A., Inc. v. Natural Resources Defense Council, Inc., 467 U.S. 837, 843-44 (1984), and
you ask to which OSEP interpretation your School District should give deference. As
explained below, we do not belicve that the Scheinz letter and the TAG are in conflict.!

If an FBA is used to evaluate an individual child in accordance with 34 CFR §§300.304 through
300.311 to assist in determining whether the child is a child with a disability and the nature and
extent of special education and related services that the child needs, it is considered an evaluation

! Since the issuance of the OSEP response to Ms. Scheinz and the OSEP publication of the Technical
Assistance Guide referenced in this letter, the Department has published a new set of final regulations
implementing Part B of the Individuals with Disabilities Education Act (Part B) in 34 CFR Part 300--
Assistance to States for the Education of Children with Disabilities program. The regulatory citations
provided in this letter are to the final Part B regulations published in the Federal Register on August 14,
2006 at 71 Fed. Reg. 46540, which became effective on October 13, 2006. The policy clarification
contained in the Scheinz letter and the TAG continues to apply even though some regulatory citations have
changed in the final Part B regulations.
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under Part B and the regulation at 34 CFR §300.15. Parental consent, consistent with 34 CFR
§300.300(a) and (b), is required for an FBA conducted as an individual evaluation or
reevaluation. If the FBA is conducted for individual evaluative purposes to develop or modify a
behavioral intervention plan for a particular child, under 34 CFR §300.502, a parent who
disagrees with the child’s FBA would have the right to request an IEE at public expense. These
regulatory provisions are consistent with the policy clarification provided in the Scheinz letter.

In contrast, the excerpt from the TAG reproduced in the 22nd Annual Report to Congress on the
Implementation of the IDEA provides technical assistance for public agency personnel who wish
to utilize positive behavioral supports and FBAs as methodologies within the agency’s schools to
improve the behavior of all students in the schools. The TAG is a compilation of research that
reflects the opinions of the authors and does not necessarily reflect the views of the U.S.
Department of Education. The purpose of the FBA is summarized in the TAG as “a process of
understanding behavior in the context in which it is observed and of guiding the
development of positive behavioral interventions that are relevant, effective, and efficient.
FBA is a best and preferred practice for all challenging behavior, not just for behavioral
events that result in suspensions or other disciplinary actions” TAG #1, at 9.

The TAG does not state that parental consent would not be required for an FBA conducted as “a
best and preferred practice for all challenging behavior,” as your letter suggests. However, we
believe that if the FBA 1s intended to assess the effectiveness of behavioral interventions in the
school as a whole, the parental consent requirements in 34 CFR §300.300(a) and (c) generally
would not be applicable to such an FBA because it would not be focused on the educational and
behavioral needs of an individual child. If an FBA is used, for example, in the context of
positive behavior supports as a process for understanding problem behaviors within the entire
school and to improve overall student behavior in the school, it generally would not be
considered an evaluation that would require parental consent, unless such consent is required
from the parents of all children in the school prior to conducting such an evaluation. 34 CFR
§300.300(d)(1)(ii).

Your letter also asks: “If the IEP [individualized education program] team has developed
appropriate goals and objectives, and specially designed instruction and wish to complete an FBA
to determine the effectiveness of the teaching methods and positive behavioral supports used for
the student to make progress towards IEP goals/objectives, is this considered an assessment,
therefore requiring parental consent?”

Consistent with the explanation provided in the Scheinz letter, we believe that parental consent
would be required in this situation. Under 34 CFR §300.324(a)(2)(1), if a child’s behavior
impedes his or her learning or that of others, the IEP Team must “consider the use of positive
behavioral interventions and supports, and other strategies to address that behavior.” If an FBA
is being conducted for the purpose of determining whether the positive behavioral interventions
and supports set out in the current IEP for a particular child with a disability would be effective
in enabling the child to make progress toward the child’s IEP goals/objectives, or to determine
whether the behavioral component of the child’s IEP would need to be revised, we believe that
the FBA would be considered a reevaluation under Part B for which parental consent would be
required under 34 CFR §300:300(c).
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Based on Section 607(e) of the IDEA, we arc informing you that our response is provided as
informal guidance and is not legally binding, but represents an interpretation by the U.S.
Department of Education of the IDEA in the context of the specific facts presented

I hope the information contained in this letter is helpful. If you have any other questions, please
feel free to contact my office.

Sincerely,
/sl
Alexa Posny

Director
Office of Special Education Programs



