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Dear Dr. 

We are in receipt of your letter requesting clarification from the Office of Special 
Education Programs (OSEP) regarding the parent's role in the team process as it pertains 
to 34 CFR §300.543. Your letter to OSEP was prompted by the Baltimore City Public 
Schools System's (BCPSS) response to your office's interpretation made in a finding to a 
complaint investigation "that a parent is a full member of the IEP team who maintains all 
of the rights of school personnel, including the opportunity to agree or disagree with the 
decision as to whether the student has a specific learning disability and to certify in 
writing that the written report reflects his or her conclusion." You are seeking OSEP's 
clarification of the parent's role in the IEP team process as it pertains to 34 CFR 
§300.543. 

A key emphasis in the 1997 amendments to the Individuals with Disabilities Education 
Act (IDEA) and the implementing regulations was the strengthening of the parents' role 
in their child's education and an expansion of opportunities for parents and key public 
agency staff to work in new partnerships at the State and local levels. (See Appendix A 
to 34 CFR part 300, Section II). Accordingly, the IDEA and the implementing 
regulations require that parents have an opportunity to participate in meetings and be part 
of the groups that make decisions about identification, eligibility, evaluation, educational 
placement and the provision of a free appropriate public education. (See 34 CFR 
§§300.501,300.533(a)(1), 300.534(a)(1)). Further, parents' concerns and the information 
they provide about their children must be considered in developing and reviewing the 
IEPs. (See 34 CFR §§300.343(c)(iii) and 300.346(a)(1)(i)). 

Sections 300.540-300.543 of the Part B regulations set forth the Additional Procedures 
for Evaluating Children with Specific Learning Disabilities. Section 300.540 states that 
"the determination of whether a child suspected of having a specific learning disability 
(SLD) is a child with a disability as defined in 34 CFR §300.7, must be made by the 
child's parents and a team of qualified professionals which must include - (a)(1) the 
child's regular teacher; or (2) if the child does not have a regular teacher, a regular 
classroom teacher qualified to teach a child of his or her age; or (3) for a child of less 
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than school age, an individual qualified by the State Education Agency (SEA) to teach a 
child of his or her age; and (b) at least one person qualified to conduct individual 
diagnostic examinations of children, such as a school psychologist, speech-language 
pathologist, or remedial reading teacher." (Emphasis added). Section 300.540 clearly 
identifies those persons who must be included in the team of  qualified professionals. The 
regulation makes clear that it is the parent and the team of qualified professionals who 
determine whether a child is a child with a SLD. It is important to note that the "team" 
described in §300.540 is not the same as the IEP team defined in §300.344. 

The regulations at 34 CFR §300.543(b) require that each team member shall certify in 
writing whether the report documenting the team's determination of eligibility reflects his 
or her conclusion. If it does not reflect his or her conclusion, the team member must 
submit a separate statement presenting his or her conclusions. Team member as used in 
this citation speaks specifically to the team of qualified professionals involved in the 
additional evaluation procedures that must be used to conduct evaluations and to submit 
written reports where it is suspected that a child has a SLD. Therefore, the requirements 
at 34 CFR §300.543(b) do not require or place an "affirmative duty" on the child's parent 
to submit a separate statement presenting his or her conclusions. However, it would not 
be inconsistent with the IDEA for a State to require that the child's parent be afforded the 
opportunity to provide (but not be required to provide) such a statement. 

Although the parent is not listed as a member of the team of qualified professionals and is 
not required to submit a written statement reflecting his or her conclusion, the regulations 
at 34 CFR §§300.540 and 300.534 are very clear in requiring the determination of 
whether a child suspected of having a SLD is a child with a disability must be made by 
the parents and the team of qualified professionals. 

We hope you find this explanation helpful. If we can be of further assistance, please do 
not hesitate to contact Dale King at (202) 260-1156 or Dr. JoLeta Reynolds of the Office 
of Special Education Programs at (202) 205-5507 (press 3). 

Sincerely, 

Stephanie S. Lee 
Director 
Office of Special Education Programs 


